Beskrivelse lånt fra BB-Klubbens hjemmeside: www.bb-klubben.dk

Britens oprindelse:

Briten er faktisk en af hjørnestenene i moderne racekatte-sammenhæng.

For de fleste "nybegyndere" i Brite-sammenhæng er det en stor blå-grå tyk vamset kat, der tegner billedet, og mange bruger stadig det oprindelige navn British Blue som fællesnævner for racen.
Det er heller ikke helt ved siden af, idet det var fascinationen af de helt blå katte, der startede et seriøst målrettet opdræt i slutningen af forrige århundrede i England - British Blue er derfor "stamfader" til denne dejlige race.
Samtidig med registreringen af stamtavler var der også en hastigt voksende interesse for at udstille de mest markante eksemplarer, og racekattehobbyen/-sporten så sin begyndelse. Dette krævede ganske naturligt nogle retningslinier, og en standard blev nedfældet og godkendt. Selvfølgelig er der sket modificeringer af denne standard over årene, men de mest markante træk er bibeholdt helt op til vore dage.

I slutningen af 1970’erne skiftede racen navn til det nuværende British - på dansk Brite -fordi racen efterhånden fandtes i mange andre farver end blå.
Briten er den største og kraftigste af korthårsracerne. Den er tung og kompakt bygget med 4 meget solide stolper til at bære det store korpus.

Fra siden skal Briten være ligeså høj, som den er lang for at være harmonisk. Helhedsindtrykket er en stor, blød og rund kat. Den kaldes derfor ofte for "Bamsekatten".

 
Knoglestrukturen er kraftig, og kroppen skal være muskuløs. Den må ikke være fed, men gerne lidt "velpolstret". En mager Brite er nemlig ikke noget at stræbe efter - der skal helst være noget at tage fat i. Hovedet er stort og rundt med små ører, der sidder meget langt fra hinanden. Hos de fertile hankatte finder man et par veludviklede "hankattekinder".

Øjnene er store og kuglerunde. Øjenfarven skal være intens. Skinnende gul/orange til mørk kobberfarvede for de fleste pelsfarvers vedkommende - dog grønne for nogle af sølvfarverne og blå for de maskede varianter.

Pelsen er meget tæt, tyk og vamset. Den skal være meget kort og opretstående og skal føles "plydset". Dette er endnu svært at opnå hos de "nye" farver, som oftest er fremkommet ved indblanding af persere (langhårskatte).

Briten findes efterhånden i alle de samme farver og mønstre som langhårskattene. Ensfarvede (fuldfarvede): blå, sort, hvid, lilla, rød, creme, chokolade. Tortie: blandinger af fuldfarvede med creme/røde samt eventuelt hvide pletter. Tofarvede (bicolour): blandinger af fuldfarvet og hvidt - silver og golden: en større eller mindre del af hvert enkelt hår har en anden mørkere farve end pelsens bundfarve. Tabby: stribede og plettede, med og uden sølv samt maskede: som siamesere og colourpointpersere. Nogle af de nye farver er dog stadig ret sjældne her i landet.

Britens karakter
Det har gennem årene været opdrætterne magtpåliggende at bevare et roligt, lidt dovent gemyt på denne race.

Og vist er det, at vi ikke har med en gardinsvinger at gøre, selv om en ungkat udmærket kan tage den med 80 km i timen gennem stuerne.

En voksen Brite vil man derimod normalt ikke forbinde med ord som hurtighed, fikshed og elegance. Den kan faktisk godt virke lidt kluntet og sløv.
DK CH LochLoyal´s Gucci
Det skal man dog endelig kke lade sig narre af, for Briten er også meget stærk og muskuløs. Den synes bare ikke, at der er nogen grund til at bruge kræfterne unødvendigt, og det virker som om den foretrækker at tænke sig lidt om, før den foretager sig noget. Vil den f.eks. op på toppen af en reol, vil den typisk komme derop via en stol og evt. et bord, i stedet for at springe direkte op.

Trods dens sindige væsen, er en Brite temmelig legesyg, og en kastreret kat vil højt op i årene være glad for at lege, men uhyre sjældent rigtigt voldsomt.

En Brite spinder meget - og højt. Bare man taler til den, går motoren i gang. Ellers hører man ikke ret meget til den, for pudsigt nok har Briten en forbløffende lille stemme set i forhold til dens store korpus. Den er generelt ikke nær så højlydt som andre racer, så man kan godt sige, at Britens stemme fuldt ud svarer til dens stilfærdige og besindige væsen.

En Brite er en meget kærlig kat, som knytter sig meget tæt til sine mennesker. Den er ikke påtrængende, men viser sin hengivenhed på sin egen stilfærdige måde. Den "klistrer" ikke, og vil f.eks. hellere lidt diskret lægge sig bag din nakke på sofaens ryg, eller måske ved siden af dig fremfor på skødet. Men lige meget hvad man går og foretager sig, vil man opdage, at den altid er lige i nærheden. Arbejder man f.eks. i haven, sidder den et stykke fra og kigger på anstrengelserne eller "hjælper" med at dække sårillerne til. Er man syg og sengeliggende, kan man være sikker på, at en meget solidarisk og meget kærlig mis ligger ved siden af for at trøste og holde en med selskab. Har man for længe koncentreret sig om sin avis i stedet for sin dejlige Brite, vil den uvilkårligt pludselig placere sin brede bag præcis på den side, hvor man er i gang med at læse, spinde og kigge kærligt på dig for at gøre opmærksom på, at nu skal der kæles - ikke læse
Den er også udpræget "lydig" overfor lyden af en dåseåbner i funktion, tørfoderets raslen og lyden af køleskabsdøren, der åbnes, så hvis den kan gå frit ud og ind, går den som regel ikke længere væk hjemmefra, end at den kan høre disse forjættende lyde.

Enhver Brite elsker, at dens mennesker viser den opmærksomhed og tilbørlig beundring. Fremmede mennesker interesserer den derimod ikke særligt.

De fleste Briter er selskabeligt anlagt, og da de er så godmodige, kommer de som regel fint ud af det med andre katte. Dog ligger Briter normalt ikke "i bunke" eller "i pote" med andre dyr, formodentlig fordi det er for varmt for dem pga. den meget tætte pels. De ligger hellere i hver sin kurv eller på hver sin stol.

Også hunde kan Briter få et meget fint forhold til. Muligvis fordi Briten opfører sig lidt som en hund: den følger altid en i hælene, den går nydeligt i snor, hvis den får det lært som killing og den kommer, når man kalder.

Det virker lidt som om de lider en smule af højdeskræk. De befinder sig absolut bedst med alle fire solide stolper solidt plantet på jorden. Det medfører også, at de fleste Briter ikke bryder sig om at blive båret på.

Hver enkelt Brite er en stor personlighed, men uanset hvor forskellige personligheder de kan være, har de dog alle racens særpræg: venlige, fredsommelige, stilfærdige og meget stærkt knyttet til sine mennesker.

Da en Brite er stærk og robust er den velegnet som hus- og havekat. Den vil ikke bevæge sig ret langt væk fra hjemmet. Skulle der opstå problemer med andre katte, vil den som regel på grund af sin størrelse og styrke klare sig fint.

Den er ligeledes en ideel lejlighedskat, som meget sjældent vil forstyrre naboerne, og som ikke kræver den store plads til at motionere.

Alt i alt kan man sige om Briten, at den er mere aktiv end langhårsracerne, men ikke så omkringfarende som de små korthårsracer. Af sind er den nogenlunde lige så blød, medgørlig og fredsommelig, som den er af udseende.

Tekst: Lotte Borch og Helle